Elyn Saks: Střed se hroutí zevnitř

Jestli tápete, co si přečíst, čím zahánět dlouhé chvíle, čím prokrastinovat o zkouškovym nebo jaký to je mít schizofrenii, přečtěte si Střed...

Jestli tápete, co si přečíst, čím zahánět dlouhé chvíle, čím prokrastinovat o zkouškovym nebo jaký to je mít schizofrenii, přečtěte si Střed se hroutí zevnitř: Mé putování šílenstvím.
Celá knížka je v podstatě autobiografie. Je to zpověď jedný holky šikovný, co měla velký plány do života a pak najednou uhodila schizofrenie a ona se s tím nechtěla smířit, až nakonec musela.


Ne, vážně. Myslim, že tuhle knížku by si povinně měl přečíst každej. Já jsem se k ní dostala, protože jsem hledala jakousi zpověď schizofrenikovu. Chtěla jsem vědět, jak se ten člověk cítí a zároveň jsem nechtěla video, kde buď nějakej profesůrek zasvěceně vypráví, nebo kde pacient zmateně mluví. Tak jsem šla do knihovny, půjčila si tohle a už mám dvě kopie - jednu online v iPadu a jednu fyzicky v polici.
To vyprávění je totiž naprosto neuvěřitelný. Čím vším si musela projít, aby se dostala tam, kde je (pracuje jako profesorka na univerzitě), a zároveň jaký má neuvěřitelný štěstí, protože je inteligentní a má skvělý zázemí. Jaký to je bejt psychiatrickej pacient, jaký to je mít schizofrenii a jaký to je bejt právník.
Strašně se mi líbí věcnost Elyn. Píše, jak to bylo a je a nedělá ze sebe neschopnýho chudáčka, byť by mohla. Účastnila se i TED talks, doporučuju.


A proč by to měl přelouskat každej? Protože jsou mezi náma kvanta omezenců, co jen slyší psychická nemoc a už žvaní voloviny. Protože schizofrenik automaticky neznamená vrah malých dětí a koťátek. Protože pokud trpíte i jakoukoliv jinou psychickou nemocí, ztotožníte se a je fajn nebejt v tom sám. Protože pokud někdo z vašich vice či méně blízkých trpí schizofrenií nebo jinou poruchou, lépe ho pochopíte.

Tak si zajděte do knihovny, nebo zkuste uloz.to. A jestli to tam už není a knihovna je daleko, napište na mail behellno@gmail.com a třeba se něco stane. Nebo si to rovnou kupte, mám čistý svědomí a bezmeznou víru, že nebudete peněz litovat.

3 komentářů

  1. Díky za tip! Přečetla jsem "jedním dechem" :-). K.

    OdpovědětVymazat
  2. Doporučuji také knihu - "Neslibovala jsem ti procházku růžovým sadem" od Joanne Greenberg.

    OdpovědětVymazat